TR Fastenings AB
Sven Brehler, Ingenjörsdirektör och medlem av Trifast plc ESG Committee
Hållbarhet till handling

Hållbarhet till handling

Som en stor leverantör av fästelement till hälso- och hemsektorn stödjer TR aktivt nya konstruktioner och återinförandet av fästelement som kan vara tillgängliga för demontering och reparation.

För oss som konsumenter av hushållsartiklar har vi vant oss vid en mer begränsad livslängd på vitvaror jämfört med för säg 30 år sedan. Produkten var då mer solid byggd och monterades med konventionella metoder med de svets- och nitproduktionsmetoder som används mer sällan idag. De var dock inte lika estetiskt tilltalande, valet av färger var antingen kräm eller vitt, men de höll i flera år. De kunde också nås och repareras snabbt med reservdelar lätt tillgängliga, eftersom det också fanns färre modeller tillgängliga med vanliga delar.

Vi har kommit långt i designen av produkter för att möta våra krav på moderna vitvaror i våra snygga kök och grovkök. Det som har offrats över tid är produktens hållbarhet och livslängd vilket oundvikligen gör att produkten inte enkelt kan repareras inom eller utanför garantin, och sedan hamnar som skrot och eventuellt på deponier. Om det går att reparera, men är utan garanti, är det ofta för dyrt och det finns en tendens att byta ut istället för att reparera. Du kan dra slutsatsen att det är inbyggt föråldrat på det sätt som produkten tillverkas idag. Det skulle vara bättre för miljön, och våra plånböcker, om produkterna kunde återgå till att ha möjlighet att byta ut komponenter med en skruvmejsel eller skiftnyckel och enkelt köpa reservdelar. När en produkt väl har svetsats eller nitats är det nästan omöjligt att göra det. Ett annat exempel skulle vara elektriskt avfall som skulle kunna minskas om reservdelar var lättillgängliga, och inte bara för dyra serviceingenjörer. Välkända globala märken av dammsugare och elektrisk trädgårdsutrustning börjar göra det möjligt för konsumenter att köpa batteribyten online, vilket är ett steg i rätt riktning.

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontaktinformation

Skicka oss ett meddelande