Helene Winberg vinnaren av årets kvinnliga förebild i elektronikbranschen 2023

Elektronikmässan träffar Helene Winberg, en ödmjuk och varm företagsledare som har lyckats fördubbla företagets omsättning de senaste 10 åren genom en tydlig vision och strategi med fokus på både anställda och kunder.

Vem är Helene?
Uppvuxen i en entreprenörsfamilj, men hade aldrig tänkt sig att ta över familjeföretaget. Hon utbildade sig inom turism och arbetade som guide runt om i världen. Efter att ha återvänt till Sverige började hon jobba som resesäljare och träffade sin man. Under sin första mammaledighet blev hon tillfrågad om att jobba i familjeföretaget, Frontside. Tillsammans med sin bror Mikael Wikberg inledde de senare ett generationsskifte med vägledning av SINF och satte upp en plan. Trots att det tog 10 år att genomföra generationsskiftet var ”att skynda långsamt” nyckeln till framgång för företaget.

“Pandemin chockade oss men blev gynnsam. Många valde att plocka hem produktionen och bygga lager igen för att säkra bra priser och leveranstider. Vi stödjer ”Made in Sweden” och tror på att erbjuda arbetstillfällen i stället för att tjäna mycket pengar”, säger Helene.

Frontside lyckades under hennes ledning nå sitt ursprungliga mål att omsätta 70 miljoner och ha 40 anställda. Därefter satte de upp ännu ambitiösare mål på 150 miljoner och 60 anställda, som nu har uppnåtts med råge.”

Berätta om dig som företagsledare, vad är viktigast för dig?
 “Min pappa har gjort en fantastisk insats genom att bygga upp en verksamhet och vi har omsorgsfullt förvaltat arvet och haft förmånen att uppleva en framgångsrik tillväxtresa. Vi har fått ovärderlig hjälp från Business Region Göteborg och 2022 blev vi utnämnda ”årets företagare”. Den fina utmärkelse är mycket tack vare vår omsorg om våra anställda och vår starka tro på “made in Sweden” som möjliggör svensk elektronikproduktion”, berättar Helene.

Helene och Mikael tycker båda att det är viktigt att alla anställda får möjlighet att utvecklas och blomstra. Att chefer ges utrymme att utveckla sina avdelningar. Helene tror inte på ”micro management”.

Berätta mer om era hjärtefrågor.
”Vårt CSR-arbete med att stötta nyanlända medborgare, personer som behöver arbetsträna eller som varit långtidsarbetslösa. I nära samarbete med arbetsmarknadsenheten i vår kommun får vi den stöttning vi behöver för att kunna erbjuda även dessa slags arbetstillfällen. Vi har idag 13 olika nationaliteter på 60 anställda, det har sina utmaningar men tillsammans skapar vi en stark och inkluderande arbetsmiljö”, berättar Helene.

Har du några personliga upplevelser kring att vara kvinna i en mansdominerad värld som du vill dela med dig av?  
” För oss är det av yttersta vikt att uppmärksamma våra kvinnliga säljare. Vi arbetar också aktivt med att ha en hög andel kvinnor i vår produktion. Rekryteringsfrågan är av stor betydelse, men det är också viktigt att engagera sig i utbildning. Att väcka intresse hos ungdomar är avgörande för oss. Pappa (Robert Olsson) brinner verkligen för att engagera unga människor.

Det är beklagligt att vi fortfarande måste kämpa för denna fråga. Därför är det viktigt att skapa yrkesinriktade utbildningar”, berättar Helene

Vad tror du att företag kan göra för att locka fler kvinnor till elektronikbranschen? 
Sociala medier är en viktig kanal där vi alla bör kunna hjälpas åt och det är också viktigt att tidigt introducera ungdomar till denna karriärinriktning, speciellt tjejer. Kanske skapa ett ungt branschnätverk, alla nätverk i branschen idag är lite föråldrade.

Har du några tips till kvinnor som vill ge sig in i Elektronikbranschen eller till kvinnliga branschkollegor avancera?   
 ”Jag personligen är mycket intresserad av teknik, men mitt råd är att följa sitt intresse och inte låta sig påverkas av normer som andra sätter. Man ska våga ge sig ut på denna marknad där man verkligen känner sig välkommen. Hela branschen behöver förnyelse och nytänkande, vi behöver fler yngre personer och fler kvinnor i branschen”, avslutar Helene.

Stort grattis Helene önskar Elektronikmässan och Phoenix Contact

Dela inlägget:

Häng med i nyhetsflödet

Vill du ha de senaste förpackningsnyheterna i din inkorg och första tjing till våra event? Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev, vi delger bara givande information – spam har aldrig varit vår grej!