2-3 april 2025

PRIORITET SERNEKE ARENA | Göteborg

Kvinnliga förebilder i elektronikbranschen – träffa Maria Månsson

Maria Månsson är en veteran inom elektronikbranschen med 40 års erfarenhet. Med sin nyfikenhet och breda kunskap inom elektronisk produktutveckling, design och innovativa processer är hon en eldsjäl som brinner för elektronikbranschen!

Berätta lite om dig själv
Jag har 40 års erfarenhet inom elektronik, inbyggda system och IoT.
Jag brinner för utveckling och innovation, men även produktion och att sätta produkter på marknaden med alla krav och regelverk, ligger mig varmt om hjärtat! Superhett just nu är cybersäkerhet för IoT-produkter.

Jag är en riktigt ja-sägare och engagerar mig i mångt och mycket. Under årens lopp har jag engagerat mig i mycket inom branschen, genom att vara delaktig i olika organisationer och styrelser. Men även engagerat mig ideellt och personligen i många olika frågor, framför allt frågor som rör utbildning, unga och miljön!

Berätta om din karriär, vart började du, viktiga milstolpar, vad är ditt nästa karriärsteg?
Jag är naturvetare i grunden men lockades av elektronikbranschen och när det uppdagades en möjlighet för mig att träda in i branschen tog jag ett glatt kliv över till elektronikens värld. Jag stormtrivdes och kände att jag hittat rätt, några år senare startade jag tillsammans med några dåvarande kollegor ett eget bolag som hette Avantel, ett konsultföretag med fokus på produktutveckling.

Det bolaget drev jag som VD i 20 år innan vi sålde till Prevas, där jag fortsatt har arbetat med produktutveckling och även som Innovations- och forskningsdirektör. Mina kunder har varit allt ifrån startups till stora globala företag som behöver hjälp med sina stora eller små projekt. Mitt arbete har varit otroligt varierande, aldrig en tråkig dag! Nu har nästa äventyr som egen konsult startat och det skall bli så spännande!

Har du några personliga upplevelser kring att vara kvinna i en mansdominerad värld som du vill dela med dig av?
Jag har upplevt elektronikbranschen som en schyst bransch, jag har haft många underbara kollegor och kunder, och har blivit väldigt väl bemött! Mina medarbetare har varit ingenjörer med djup teknisk kunskap och stor innovationsförmåga, engagerade och lätta att samarbeta med. Det har verkligen varit en ära att få arbeta med dessa fantastiska människor.

Men självklart har jag ofta stuckit ut, på grund av att jag i många sammanhang varit den enda kvinnan i rummet.

Att jag inte helt passar in i den stereotypa formen och fördomarna kring hur människor i min bransch ser ut är ett självklart faktum. Men ”fördomarna” speglar tyvärr verkligheten ganska bra, det är ju en hög andel män i min bransch.

Det kan uppstå lite komiska incidenter som tex en kollega till mig råkade ut för. Några män går in i labbet där hon arbetade och hon var själv där just i detta ögonblick. När männen ser sig omkring frågar de henne, ”är det ingen här?”

Sen har vi ju klassikern med den erfarna kvinnan som står ledig i montern, medan kön växer framför den unge manlige praktikanten.

Vad tror du att företag kan göra för att locka fler kvinnor till elektronikbranschen?
Enligt mig så ligger branschens utmaningar kring jämställdhet till stor del på samhällsnivå! Det är ett problem med djupa rötter som behöver tacklas på samma sätt, på djupet. Det börjar så tidigt som på förskolan, vi behöver väcka ett intresse i ung ålder och inspirera barnen för teknik, matematik och naturvetenskap. På så sätt kan man börja att motverka problematiken kring att dessa ämnen ofta klassas som tråkiga och svåra.

Viktigt att visa upp förebilder, gå ut i skolorna och föreläsa eller bara prata om tekniska yrken och vad deras roller innebär. Självklart begränsar man barnens drömmar om framtiden när de inte hört talas om vissa yrken.

Det har också en positiv inverkan på unga tjejer att få se kvinnliga förebilder, att få träffa verksamma kvinnor i branschen som kan berätta om deras upplevelse. På så sätt förhoppningsvis börja bit för bit att ändra fördomarna och uppfattningen kring branschen.

Frågar man kvinnor säger de ofta att de vill hjälpa människor eller rädda världen i sitt yrke. Därför är det betydligt fler kvinnor som söker utbildningar som till exempel heter medicinteknik kontra en utbildning som bara heter teknik. Att yrket Ingenjör ger stora möjligheter att rädda både människor och planeten behöver framföras mycket tydligare.

Har du några tips till kvinnor som vill ge sig in i Elektronikbranschen eller till kvinnliga branschkollegor avancera?
Mitt råd till kvinnor och unga tjejer som är nyfikna på branschen är att om du tycker teknik verkar kul, våga sök och gå över den tröskeln som kan kännas lite otäck med tekniska utbildningar. Det är en spännande bransch som utvecklas och breddas hela tiden! Det finns gott om jobb och enligt min erfarenhet kan man växa och utvecklas, ha kul på jobbet och samtidigt påverka framtiden åt rätt håll.

Dela inlägget:

Häng med i nyhetsflödet

Vill du ha de senaste förpackningsnyheterna i din inkorg och första tjing till våra event? Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev, vi delger bara givande information – spam har aldrig varit vår grej!